PIT profiel
     
 

PIT, praktijk voor (arbeids)psychologie is een initiatief van Willian Pijnenborg.
Willian is van oorsprong ergotherapeut en in die functie heeft ze in verschillende verpleeghuizen gewerkt. Ze studeerde af op het thema psychosomatiek binnen de ergotherapie. Haar interesse lag destijds al op het effect van de mentale kant op het functioneren van mensen in het dagelijks leven.

  Loopbaan
In verschillende verpleeghuizen is Willian, naast de reactivering van ouderen ondersteunend bezig geweest voor personeelsleden. Door middel van het opzetten en geven van rugscholing en ondersteuning bij gedragsverandering op de werkvloer. Ze gaf les aan aankomende ziekenverzorgenden en werkte voorts als ergotherapeute in de GGZ; in een resocialisatiewoning.
Naast haar baan als ergotherapeut volgde Willian een universitaire studie Psychologie. Ze studeerde af op het thema: effect van klachtbeleving op het functioneren (onder CARA-patienten van het  Astmacentrum Hornerheide). Waargenomen klachten bleken in principe los te staan van de mogelijkheden in het dagelijks functioneren. Dat bevestigde bij Willian de visie dat bij ziekte(verzuim) zeker niet uitsluitend aan klachtgericht herstel gewerkt moet worden.

 

 


Als psycholoog
werkte Willian bij het RugAdviesCentrum (thans: Winnock), waar ze zich richtte op de combinatie tussen lichaam en geest. Ze werkte in een multidisciplinaire aanpak aan het doorbreken van klachtenpatronen en het gedrag dat daarmee samenhangt. Ze hielp mensen het vertrouwen in hun lichaam te hervinden en te vergroten en de eigen grenzen te (h)erkennen.
Willian werkte zeven jaar bij een arbodienst, voornamelijk in samenwerking met  de bedrijfsarts, aan individuele begeleidingstrajecten gericht op herstel in werk en/of loopbaanoriëntatie. In die rol raakte Willian vertrouwd met de verschillende partijen die bij verzuim betrokken zijn en met de wetgeving op dit vlak. Nadien ging Willian ook adviseren op dit terrein en is zij gestart met het geven van scholingen, bijvoorbeeld verzuimtraining, stresssignalering.  

Inmiddels bestaat haar klantenbestand voor 75 procent uit organisaties en voor 25 procent particuliere trajecten met mensen die rechtstreeks of via de huisarts verwezen worden.

Samenwerking
PIT maakt deel uit van het regionaal samenwerkingsverband Beweging in werk; dat gebaseerd is op een multidisciplinaire benadering gericht op herstel in werk
www.beweginginwerk.nl.

PIT maakt verder deel uit van het Landelijk netwerk ten behoeve van re-integratie; waarin therapeuten gezamenlijk werken aan een gerichte ondersteuningsstructuur om mensen aan het werk te helpen/houden. Het netwerk is gebaseerd op de visie dat werk een manier is om je leven zin te geven. Zie: www.re-integratietherapie.nl

Beroepsverenigingen
Willian Pijnenborg is lid van de beroepsverenigingen NIP en NVPA. Zie www.psynip.nl en www.nvpa.org